Becherovka je výnimočný likér, ktorý pozná zrejme každý Čech a Slovák. Jej história sa píše od roku 1807 a teraz, po viac ako 200 rokoch, uviedla na trh novinku, ktorá má rovnakú receptúru ako originál, no je predsa iná – Becherovku nefitrovanú.
Becherovka a jej tradícia
Kompletnú históriu becherovky nájdete na oficiálnej stránke tohto výrobcu, avšak vybrali sme niekoľko zaujímavostí, o ktorých naozaj nevie každý.
Ikonická plochá fľaša sa stala doslova neoddeliteľnou súčasťou tejto značky. Pôvodne ju navrhol Karel Laube – švagor Jana Bechera, a to v roku 1877. Od tej dnešnej sa však stále odlišovala, pretože jej sklo bolo číre. Zelené sklo sa začalo používať až v roku 1907.
Becherovka vo svete doslova vynikala už pár rokov po jej založení. Vývozným artiklom sa stala už v roku 1834. Striedanie politických režimov a vojny dosť ovplyvňovali a obmedzovali jej vývoz, ale napríklad počas socializmu bola Becherovka jedným z najúspešnejších artiklov celého Československa.
Posledná z rodu Becherov, ktorí mali originálny, ešte rukou písaný recept na Becherovku bola Hedda Becher (1914 – 2007). Vedenie firmy prevzala v roku 1941 po smrti svojho otca. Neskôr však bola kumunistickou stranou donútená odovzdať rodinný recept do ich rúk. Emigrovala však do západného Nemecka a rozhodla sa začať tam výrobu identického nápoja. Svoju firmu neskôr predala korporácii, s ktorou si pôvodná Becherovka dohodla “rozdelenie” západoeurópskeho trhu.
Aktuálny dizajn fľaše bol vytvorený anglickým dizajnérom Martinom Bluntom. Ten citlivo vytvoril aktuálnu fľašu tak, aby sa držala všetkých historických míľnikov a stále reprezentovala klasickú českú Becherovku.
Becherovka original
Tento unikátny likér sa skladá asi z 32 bylín. (Asi, pretože recept na Becherovku je aj dnes prísnym tajomstvom výrobcu.) Svoje charakteristické sfarbenie získava Becherovka vďaka dvojmesačnému stareniu v dubových sudoch, ktoré sa postarajú o jemné zafarbenie destilátu a tiež doladenie jeho chuti. Tá je doslova nezameniteľná a charakterizujú ju hlavne tóny bylín, ovocia a hnedého cukru vo veľmi jemnej, ale sviežej kombinácii. Becherovku original si mnoho ľudí užíva osamote, ale jej chuť vynikne aj v miešaných drinkoch. Tým najznámejším je takzvaný BETON. Ten si môžete jednoducho namiešať aj doma. Do vysokého pohára stačí naliať 40 ml Becherovky a tú následne zaliať 100 ml toniku. Ideálne podávať s ľadom a plátkom citróna na dochutenie.
Becherovka nefiltrovaná
Staro-nová Becherovka alebo nový zážitok. Takto by sa dali v jednej vete opísať dojmy z nefiltrovanej Becherovky. Všetky ingrediencie ostali presne v tom istom pomere, pretože originálny recept je skrátka zárukou úspechu. Jediná zmena je, že táto Becherovka neprešla procesom filtrácie. To zapríčiňuje jej mútnejšiu farbu, ale zjemnenie chute.
Farba má slamový základ, ale je zastretá a pripomína platinové zlato. Chuť nie je tak elektrizujúca ako pri Becherovke original.
Odporúčame ju ochutnať všetkým skalným fanúšikom značky a tiež milovníkom likérov. V prípade, že máte radi aj originálne Becher-drinky, v kombinácii s neflitrovanou Becherovkou môžu byť o niečo jemnejšie.
História likérov
Likéry ako také si získali svoje miesto v spoločnosti hlavne vďaka Francúzom a Talianom. Hoci už predtým – dokonca už v stredoveku – sa začali objavovať rôzne “elixíry”. V tom odobí získali prezývku živá voda a miešali ich, aby zahnali rôzne problémy od syfilisu až po bolesti žalúdka či pečene.
Ako sa však dostávala kultúra stravovania na vyššiu úroveň, prišli na scénu aperitívy a digestíva. Aperitív otváral hody a jeho úlohou bolo pripraviť vás na chute, ktoré budú nasledovať a takpovediac “naštartovať” žalúdok. Po výdatnom jedle zas prišli na scénu digestívy. Tie mali za úlohu hlavne pomôcť s trávením. Medzi svetovo obľúbené digestívy sa radila napríklad už spomenutá Becherovka.
Hoci sa táto príjemná zvyklosť pomaly vytráca z našich životov, likéry si našli svoje miesto v baroch, kde sa postupne dostávajú späť do našich pohárov v rôznych miešaných drinkoch. Barmani a ľudia, ktorí cocktaily obľubujú totiž dobre vedia, že kvalitný likér dokáže miešaný drink dokonale prepojiť a rozžiariť ho zmesou chutí.
Zanechať komentár