Červené víno neprestáva prekvapovať. O tomto ste tušili?

Na svete žijú ľudia, ktorí trpia panickým strachom z vína. Táto choroba má názov enofóbia. Ženy sa opijú z vína skôr ako muži. Ak si odopriete spánok na dlhšie než 17 hodín, budete sa pravdepodobne cítiť totožne ako po dvoch pohárikoch červeného vína. Zaujímavostí o tomto obľúbenom alkoholickom nápoji máme pre vás samozrejme oveľa viac.

  • V starovekom Ríme smeli piť víno iba muži. Akonáhle bola s pohárom vína v ruke prichytená žena, manžel ju mohol dokonca usmrtiť.
  • Napadlo vám niekedy, prečo si pred pitím vína štrngáme pohármi? Tento zvyk zaviedli starí Rimania a viedol ich k nemu strach z otravy. Štrnganím pohárov silno o seba sa víno prelievalo vzájomne do pohárov a tým minimalizovalo obavy z prípadnej otravy.
  • Najstaršiu zachovanú fľašu vína z roku 325 n.l. nájdeme v Historickom múze Palatinate v Nemecku, a to v meste Speyer.
  • Konzumácia červeného vína v primeranom množstve má pre ľudský organizmus niekoľko zdravotných prínosov. Červené víno obsahuje látku resveratrol, ktorá má významnú úlohu pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
  • Resveratrol je zároveň silný antioxidant. Odbúrava voľné radikály a uľahčuje obnovu buniek.
  • Za primeranú konzumáciu červeného vína sa v európskom meradle považujú nasledujúce množstvá: 1 – 1,5 pohárika denne pre ženy a 1 – 2 poháriky denne pre mužov.
  • Červené víno pomáha znížiť hladinu zlého cholesterolu. Svoje o tom vedia i Francúzi, ktorí sú láskou k červenému vínu povestní a okrem toho sa považujú za národ s najmenším percentom obyvateľstva trpiacim srdcovými ochoreniami. Víno je bohatým zdrojom antioxidantov flavonoidov, ktoré tlmia zápaly, majú antibakteriálne a antivírové účinky.
  • Striedme popíjanie vína chráni človeka pred depresiami a reguluje krvný tlak. Podľa nedávnych výskumov víno chráni aj kosti pred osteoporózou. Červené víno urýchľuje tvorbu červených krviniek, regeneruje unavené oči a posilňuje nervovú sústavu.
  • Hlavnou zložkou vína je voda. Okrem nej vo víne nechýba etanol, glukóza, enzýmy, fruktóza, vitamíny C, B1, B2, B6, resveratrol, ďalšie polyfenoly a minerálne látky – najmä vápnik, meď, mangán, horčík a draslík.
  • Poháre na červené víno sú širšie, preto v nich víno ľahšie rozvinie svoju arómu a chuť. Ak ste v spoločnosti, dajte si záležať na tom, kde pohár vína držíte. Pohárik uchopte zásadne za stopku a víno neohrievajte teplom ruky.
  • Červené víno sa výborne k hubám, divine či korenistým jedlám. K rybám, vaječným jedlám a kuracine vám budú chutiť ľahšie vína typu Merlot či Chianti. K ťažším jedlám typu divina zas Cabernet či Pinot Noir. Od krabicových vín, respektíve vín v PET fľašiach, žiadne zázraky nečakajte. Za kvalitu si radšej priplaťte. Vína z kategórie tých lacnejších bývajú ochudobnené o dôležité látky, vitamíny a obvykle obsahujú veľké množstvo konzervačných látok i sodíka.
  • Grécko je jedinou krajinou sveta, kde naďalej pretrváva tradícia pridávania živice zo stromov do vín. Vďaka tomu majú tamojšie druhy špecifickú chuť. V celosvetovom meradle patrí k najvýznamnejším druhom červeného vína Merlot, Shiraz, Zinfandel, Pinot Noir a Cabernet Sauvignon.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude uverejnená.