Staňte sa na chvíľu pirátom, oddajte sa typickej vôni a podmanivej chuti moku, ktorý na celom svete preslávili práve títo drsní dobrodruhovia. Väčšine z vás je už iste aj bez nápovedy jasné, že dnešnou témou je rum. Vybrali sme pre vás niekoľko zaujívostí o jeho pôvode, druhoch, miešaných drinkoch a pripojili sme k tomu aj naše odporúčanie.
Odkiaľ pochádza?
Za pôvodnú domovinu rumu je považovaný ostrov Barbados. Už v sedemnástom storočí tu pestovali jeho obyvatelia cukrovú trstinu, ktorá je základnou surovinou pre jeho výrobu. Niekedy v tomto období sa začala aj výroba tohto originálneho nápoja. Alkoholický nápoj z trstiny tu už poznali aj skôr, ale až britskí novousadlíci mu vďaka svojím skúsenostiam s destiláciou alkoholu dali tú pravú podobu a jeho chuť postupne dotiahli do dokonalosti. Našťastie pre nás si ho nenechali iba pre seba, ale obchodníci ho postupne na lodiach porozvážali a preslávili po celom svete.
Ostrov Barbados bol v 16. storočí prístavom pirátov. Podnikali z neho svoje lúpežné výpravy proti britským a španielskym lodiam, ktoré si domov odvážali vzácny tovar z Nového sveta. Keďže rum sa na Barbadose vyrábal, stal sa teda „oficiálnym nápojom“ pirátov.
Ako a z čoho sa vyrába?
Rum sa vyrába z melasy z cukrovej trstiny. Už táto hmota sa vďaka svojím vlastnostiam nazýva aj čierny zázrak, nakoľko obsahuje veľmi veľa telu prospešných látok, ktoré pomáhajú aj pri mnohých chorobách. Melasa sa potom zahusťuje a pridávajú sa do nej kvasnice. Po vykvasení sa dochucuje karamelom a necháva dozrievať v dubových sudoch po burbone. V tejto fáze získava svoju chuť a vôňu, ktorá závisí od pridaných ingrediencií a od toho, ako dlho v sudoch zrel. Po vyzretí sa destilát filtruje. Podľa stupňa filtrácie sa dosahuje svetlejšia farba a môže sa takto vytvoriť aj biely – blanco rum. Potom prichádza na rad Master Blenders – špecializovaný pracovník, ktorý má na starosti finálne doladenie chute rumu a jej zladenie vo všetkých sudoch. Primiešava tak do základného rumu aj iné rumy, rôzne staré a rôznych chutí, kým nedosiahne ten správny výsledok. Po tomto úkone sa už rum plní do fliaš a putuje k zákazníkom.
Druhy rumu:
Rum vyrába množstvo výrobcov v rôznych krajinách. Každý výrobca má svoju receptúru a jeho produkt svoju chuť, arómu, farbu a iné vlastnosti, ktorými sa líši od ostatných. Na prvý pohľad viditeľným znakom je farba. Rumy podľa nej poznáme :
Tmavé rumy – dark
Sú to najznámejšie rumy, ktoré majú veľmi výraznú chuť. Zrejú v sudoch 5 – 25 rokov. Do základného rumu sa primiešavajú aj viaceré druhy, tak isto zrejúce 5 – 25 rokov.
Biele rumy – blanco
Toto sú jemné rumy používané najmä na výrobu miešaných nápojov, nakoľko ich chuť a aróma je značne odfiltrovaná. Zrejú 6 – 12 mesiacov
Zrelé rumy – aged
Pod týmto označením sa predávajú rumy, ktoré nie sú miešané, jedná sa vždy ba o jeden konkrétny druh.
Odporúčaný rum:
Medzi najobľúbenejšie a tiež aj najoceňovanejšie rumy patrí rum El Dorado 12 Years Old. Vyrába ho spoločnosť Demerara Distilleries v Guyane. Je to jedinečný 12 ročný rum, ktorý je veľmi jemný. Má stredne hlbokú zlatú farbu, vôňu cukrovej trstiny, karamelu, medu, citrusov a korenia a vyváženú lahodnú chuť, v ktorej ľahko cítiť dub, pomarančovú kôru, pikantné tóny korenia a jemnú chuť medu.
Tento rum je vyrábaný unikátnou sudovou kontinuálnou destiláciou, (Wooden Coffey Continuous Still), ktorú dnes používa iba Demerara Distillers. Pre dosiahnutie jeho finálnej chuti sú k nemu pridávané vybrané rumy staršie ako 12 rokov.
Rum El Dorado podľa vyjadrení výrobcu vznikol s jediným cieľom – byť najlepším rumom vo svojej triede. Podľa ocenení, ktoré od svojho vzniku získava sa im tento zámer aj plní. Od roku 1992 neustále zbiera rôzne ocenenia, väčšinou zlaté medaily, na mnohých významných podujatiach – Caribbean Communications Inc. Rum Fest, neskôr aj na International Spirits Challenge London, International Wine & Spirit Competition London, International Rum Festival Canada a ďalších.
Niečo o výrobcovi:
V 18. storočí sa nachádzalo v Guyane v kraji Demerara vyše 300 plantáží pestujúcich cukrovú trstinu. Každá mala svoju vlastnú pálenicu a vyrábala svoj vlastný rum. Časom sa spájali, pálenice zanikali, ostali iba tie najprosperujúcejšie a teda tie, ktoré produkovali najkvalitnejší rum. Posledných deväť originálnych páleníc dnes prevádzkuje spoločnosť Destiléria Demerara v Guyane. Nachádzajú sa na Diamantovej plantáži na brehu rieky Demerara. Uchovávajú si tu originálne zariadenia a tradičné zručnosti a skúsenosti, vďaka ktorým je Demerara Rum tak jedinečný. Týchto deväť páleníc umožňuje vyrábať viac než dvadsať rozličných typov rumov.
Neopakovateľnú chuť a vôňu tieto rumy majú aj vďaka tropickej klíme krajiny Guyana. Jej meno prekladajú americkí indiáni ako „Krajina mnohých vôd“.
Tipy na drinky:
Rumové drinky sú väčšinou pripravované z bieleho rumu, rovnako kvalitné a lahodné sú však aj drinky s tmavým rumom.
BLACK DAISY
Základ tvorí tmavý rum, potrebujeme na neho :
- 5cl tmavého rumu
- 3cl malinového sirupu
- šťavu z 1/2 citróna
- sódu alebo minerálku
- maliny
Longdrinkový pohár si naplníme ľadovou triešťou. Rum spolu s citrónovou šťavou a sirupom pretrasieme v šejkri s kockami ľadu, precedíme a nalejeme na ľadovú triešť. Na to dolejeme sódu, premiešame, a pridáme zopár malín. Na zdravie!
ZOMBIE
Jeho základ tvorí kombinácia oboch druhov rumov – bieleho aj tmavého. Na jeho prípravu potrebujeme :
- 4 cl tmavého rumu
- 4 cl bieleho rumu
- 1 cl grenadíny
- 1 cl apricot brandy
- 2 cl ananásovej šťavy
- 2 cl citrónovej alebo limetovej šťavy
- koliesko ananás
Prísady postupne zmiešame, v šejkri pretrasieme spolu s ľadom, precedíme, a nalejeme na kocky ľadu do longdrinkového pohára. Pohár ozdobíme kúskom ananásu a môžeme podávať. Chuť tohto drinku si vás určite získa, pozor však, aby ste to neprehnali.
Ak vás zaujíma viac miešaných drinkov na báze rumu či chcete poznať ďalšiu verziu ZOMBIE drinku, určite si prezrite aj Príbehy populárnych koktejlov.
Zanechať komentár