Degustácia whisky je zážitok. Trpezlivosť odmení skrytou chuťou a arómou

Či už patríte k spoločensky aktívnym ľuďom alebo si radšej užívate domáce prostredie, mať v malíčku základné gastronomické minimum sa určite oplatí. K nemu patria i znalosti týkajúce sa degustácie alkoholu.

My sme si posvietili na obľúbený nápoj pánov, škótsku whisky. Tá patrí k najkvalitnejším druhom alkoholu na svete. Nemusíte byť žiadnym znalcom, aby ste ju dokázali degustovať. Vďaka pomerne jednoduchému postupu budete vedieť porovnať kvalitu jednotlivých značiek ako skúsený odborník. Z pohľadu správnej degustácie whisky zohráva prím predovšetkým jej aróma. Whisky sa počas degustácie vyvíja a mení, čo samozrejme ovplyvňuje intenzitu našich vnemov. Čím dlhšie akt degustácie trvá, tým výraznejšie začnete vnímať aj spočiatku dobre ukryté nuansy.

Degustácia whisky (nie) je veda

Na degustáciu whisky si vyčleňte dostatok času. Chuťové receptory sa nachádzajú v celých ústach – najmä na jazyku a mäkkom podnebí. S každým dúškom whisky sa preto dôkladne pohrajte, rozlejte ho po jazyku i pod ním, nápoj si pogúľajte v ústach a vráťte späť na jazyk. Nepresiahnite však dobu desiatich sekúnd. To je pre alkohol tohto druhu fyziologická hranica pre otupenie, respektíve znecitlivenie chuťových pohárikov.

Chuť sa v sekunde mení

Sústreďte sa na jednotlivé chuťové vnemy. Whisky vám totiž v ústach  po celý čas pracuje. Niektoré prvotné chute zacítite iba na sekundu – dve. Potom zmiznú, aby uvoľnili miesto iným. A presne to je na degustácii whisky zaujímavé a jedinečné. Snažte sa sledovať nielen vývoj chutí, ale nádychmi nad pohárom whisky ulahodiť i čuchovým bunkám. Len tak sa pre vás degustácia whisky stane skutočným pôžitkom.

Degustácia má aj tieto pravidlá

  • Na degustáciu whisky sa oplatí pripraviť. Typy, ktoré budete ochutnávať, by mali byť izbovej teploty 18 – 20 °C.
  • V rámci prípravy na degustáciu je nutné zdôrazniť proces oxidácie, keďže pri degustácii whisky býva zvykom vopred naplniť všetky poháriky. K degustácii poslednej vzorky môže dôjsť až po hodine či dvoch. Zakryte preto čakajúce naplnené poháre krúžkami z tvrdého papiera a riziko oxidácie eliminujte.
  • Hoci vo filmoch vídať opak, my vám odporúčame na ľad vopred zabudnúť. Jeho pridaním do pohára s whisky sa ochudobňujete o jej špecifickú arómu a chuť.
  • Degustujte približne 2 cl whisky. Ak vezmeme do úvahy fakt, že na ochutnávke je neraz k dispozícii hoc šesť až osem druhov, pričom percentuálne zastúpenie alkoholu v nápoji činí 40%, ide o celkom slušné množstvo.
  • Veľkým rozdielom, v porovnaní s degustáciou vína je, že whisky v pohári nekrútime. Jej krúžením by sme zintenzívnili odpar. Výsledkom by tak bola prevaha agresívnejších tónov v priebehu degustácie.

Nezabúdajte na neutralizáciu chuti

Pokiaľ degustujete väčší počet vzoriek, nezabúdajte na priebežnú neutralizáciu chuti. Tá je nevyhnutná, ak chceme zabrániť ovplyvňovaniu novej degustovanej vzorky whisky tou predchádzajúcou. Ideálny variant predstavuje vychladená, neperlivá pitná voda. Mnohým degustátorom sa osvedčili aj dúšky piva, ktorými si ústa vyplachujú (nie prehĺtajú).

Zaujímavosti o whisky … vedeli ste, že?

  • Oba názvy, čiže whiskey aj whisky, sú správne. Škótska whisky je na rozdiel od írskej bez „e“.
  • Základnou surovinou pre výrobu whisky je čistá voda. K ďalším ingredienciám patria jačmeň, pšenica, žito a kukurica.
  • Whisky nie je iba doménou Škótska, Írska či USA. Vyrába sa po celom svete, za zmienku stojí hlavne India, Japonsko a Kanada.
  • Vedec Nikola Tesla pil whisky každý deň v domnienke, že bude žiť 150 rokov.
  • Keď mal Teddy Roosvelt 6 rokov, doktori mu predpísali na astmu whisky a cigarety.
  • 90% škótskej whisky je exportovaných.
  • Pojem pochádza z galského spojenia uisce beatha, čo v preklade znamená voda života. 
  • Podľa svetovo uznávaného degustátora, Briana Nationa, whisky dokáže v uzavretej fľaši a bez svetla vydržať naveky. Zmení chuť, ale nikdy sa nepokazí a ani nevyparí.
  • Ľad sa vo whisky používa iba za predpokladu, že chceme otupiť chuťové poháriky.
  • Čo sa značiek týka, k najobľúbenejším patrí Johnnie Walker Red Label Whisky. Tá je najpredávanejším nápojom spomedzi whisky, poznajú ju vo viac ako 200 krajinách sveta. Mieša sa takmer zo štyridsiatky sladových obilných whisky a nosí prívlastok kráľovská.
  • Pohárik whisky vám pomôže aj po zdravotnej stránke. Je preukázané, že whisky odstraňuje bolesť v krku, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, znižuje cholesterol, riziko krvných zrazenín a taktiež redukuje mieru stresu.
  • V porovnaním s vínom a pivom obsahuje menej kalórií. Whisky je jedným z mála druhov alkoholu, ktorej popíjaním sa na druhý deň vyhnete nepríjemnej „opici“.

 

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude uverejnená.