Mexický rum El Prohibido má bohatú históriu, ktorá siaha až k začiatku 18. storočia. Tento rum však nie je výnimočný iba bohatou históriou. Prečítajte si o tom, ako vznikol, čo je jeho charakteristickou črtou a na čo vlastne naráža svojim názvom.
Dúšok histórie
Aby sme zistili, kam vlastne mieri názov El Prohibido musíme sa vrátiť niekde k roku 1700. Svet sa rozdelil na „nový“ a „starý. “ Lode prevážali cenný tovar po mori tam a späť. Od látok, drahých kovov, cez pušný prach až po víno a samozrejme aj rum. Práve posledné menované vytvorili základ toho, čo dnes poznáme ako rum El Prohibido. Bohatí ľudia v „Novom svete“ túžili po kvalitnom španielskom víne, ktoré sa pilo na starom kontinente. Pre moreplavcov to bol dobrý obchod. Otázkou bolo ale to, čo môžu doniesť v sudoch po víne späť domov, aby nemerali cestu s prázdnou palubou.
Po víne nasleduje rum
V Mexiku sa vyrábal destilát z cukrovej trstiny, ktorý miestni obyvatelia nazývali „Chinguirito. “ Práve tento nápoj sa stal objektom záujmu obchodníkov. Prázdne sudy po sladkom víne naplnili nápojom, dnes známym ako rum, a previezli ho späť do Španielska. Behom dlhej cesty späť získal rum od sudov originálnu chuť a arómu. Nápoj sa stal okamžite veľmi obľúbeným všade, kde k nemu mali ľudia prístup. Zdroje sa však líšia v otázke, prečo sa z neho stal „El Prohibido“, teda zakázaný rum. Jednou z teórií je, že rum sa stal tak obľúbený, až ohrozil výrobu domácich španielských vín. Ďalšou z teórií je, že rum šiel vo veľkom na odbyt a nebolo možné pokryť dopyt po ňom ani len v Španielsku. Teda čo nemôže mať kráľ, nebude mať nikto. Jedinou istotou teda ostáva fakt, že rum bol naozaj zakázaný.
Proces výroby
Tento rum sa vyrába ručne metódou Solera. Hoci je takýto proces výroby pracnejší a náročnejší, mal by spôsobiť vyššiu prirodzenú sladkosť a priniesť rumu harmonickú chuť. Celý fígeľ je v tom, ako zreje rum v sudoch. Na takúto metódu potrebujete sadu sudov naplnenú rumom rovnakého tipu ale v rôznych vekových kategóriách. Sudy sa zoradia do radov nad sebou podľa veku. Ten najmladší rum je najvyššie a najstarší je v rade tesne nad zemou. Po presne stanovenej dobe sa časť najstaršieho rumu preleje do fliaš. Do týchto sudov sa naleje várka mladšieho rumu a takto to pokračuje ďalej, až sa uvoľnia sudy v rade pre najmladší rum, kam sa doleje úplne nový destilát. Vďaka tomuto procesu má výrobca k dispozícii stále množstvo rumu rovnakého charakteru.
El Prohibido
Reserva solera 12YO
Sudy po víne spoločne s metódou solera pridali tomuto rumu unikátnu chuť a vôňu. Pozrime sa na ňu teda trošku detailnejšie:
Vôňa je výraznejšia a cítiť v nej náznaky vanilky, masla, orechov a prenikavé tóny čokolády a kávy. Chuť je osobitá a na prvý dojem sladká. Ako prvé nastúpia tóny sušeného ovocia a hrozienok, na ktoré naviažu tóny orieškov, čokolády a kávy. Zakončenie je dlhé a hladké.
Gran Reserva 15YO
Už z názvu je jasné, že sa jedná o vyššiu radu základného rumu El Prohibido. Môžete od neho očakávať výraznejšie chute a dlhší záver. Vôňa je naozaj plná hrozienok, sliviek, vanilky, karamelu a ku koncu prichádza na rad vôňa dubových sudov, ktoré boli súčasťou procesu zretia. Chuť je bohatá s výraznými prvkami čokolády, medu a kávy, ktoré neskôr dopĺňajú sladké tóny vanilky a muškátového orieška. Zakončenie je dlhé, veľmi hladké s dlhotrvajúcimi tónmi kávy a nádychom karamelu.
Ron Reserva 22
Túto „reservu“ sprevádza naozaj veľké množstvo zaujímavých faktov. Jej zretie prebieha v 22 sudoch vyrobených z amerického duba. Z nich sú 4 naplnené špeciálnou zmesou kôstok z broskýň, mandlí a vlašských orechov. Ostatné obsahujú miesto tejto zmesi takzvané guarapo. To je šťava, ktorá sa extrahuje z cukrovej trstiny ihneď po zbere už pri procese mletia a tvorí základ tohto rumu. V takto „nadopovaných“ sudoch zreje Ron Reserva 22 až kým nedosiahne dokonale vyváženú vôňu a chuť. Vďaka gaurapu v sudoch je v jeho vôni veľmi výrazná melasa, cukrová trstina a tiež spomínaná zmes broskýň, mandlí, orieškov. Stále tam však nájdeme aj dymovú arómu kávy a dreva, ktorá je pre El Prohibido typická. V chuti sa snúbia všetky spomenuté arómy. Od broskyne, vanilky a orieškov, cez hravú chuť kvetov, klinčekov, melasy, karamelu a mandlí s tónmi tabaku a dreva.
Zakázané chutí najlepšie
Rum El prohibido a celá jeho séria je v skutku unikátna po každej stránke. Od bohatej histórie, cez originálny dizajn fliaš až po nezameniteľnú chuť. Získal si srdcia odbornej i širokej verejnosti po celom svete. Vychutnajte si aj vy bohatú históriu, detailný proces výroby a trošku toho „zakázaného ovocia“ ktoré nájdete v každom dúšku rumov El Prohibido.
Ak máte radi rum, určite si prečítajte aj ďalšie naše články, ktoré sú v kategórii rum.
Zanechať komentár