Whisky, Bourbon, Rye, Scotch, Tennessee – jeden alkohol, veľa názvov.
Ak ste však vo svete whisky nováčikom, tak je prirodzené že ste trochu zmätený prečo sa jedna whisky volá Bourbon a ďalšia Rye a že Tennessee je vlastne Bourbon, čo ním nechce byť. Náš krátky sprievodca vás posunie z úrovne začiatočník o level vyššie.
Na úvod začneme krátkou filozoficko-praktickou otázkou: čo je to whisky?
Whisky alebo Whiskey je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch. Jej chuť a aj typ ovplyvňuje niekoľko faktorov akými sú pridané obilniny či doba ležania. Samotné slovo pochádza z írskej galštiny – uisge/uisce, a znamená „voda“.
Škótska
Hlavná obilnina: jačmeň
Krajina pôvodu: 100% Škótsko
Odporúčame: favorit Davida Beckhama – Haigh Club
Whisky z krajiny, v ktorej chlapi nosia kárované sukne podlieha najprísnejším pravidlám zo všetkých typov whisky. Hneď prvé je geografické ohraničenie – proces výroby škótskej musel celý prebehnúť v Škótsku. Fermentovaný jačmeň je základnou ingredienciou škótskej, pričom mnohokrát aj jedinou z radu obilnín. Pri výrobe nie je povolené karamelové farbivo rovnako ani aditíva urýchľujúce fermentačný proces.
Žiadne skratky, len jednoduchá rovnica:
jačmeň + voda + kvas = ❤škótska zo Škótska
Bourbon
Hlavná obilnina: kukurica (minimálne 51%)
Krajina pôvodu: USA
Odporúčame: v malých várkach vyrábaný prémiový Woodford Reserve
Whisky vyrobená len v krajine kovbojov a bielo-čierno-oranžových prezidentov podlieha tiež pravidlám. Mix zŕn musí obsahovať nadpolovičnú väčšinu kukurice a nesmie mať viac ako 80% alkoholu. Zatiaľ čo v bežnom prípade nie je presne určený minimálny počet rokov dozrievania v dubových sudoch, tak v prípade straight Bourbonu, musí whisky zrieť aspoň dva roky a nesmú byť použité žiadne aditíva. Toto neplatí pri blende (mix z viacerých sudov), kde môže byť pridané aj farbivo. Jediným pravidlom v prípade blendu je, že 51% musí tvoriť straight bourbon a vek sa udáva podľa najmladšej whisky z blendu.
Tennessee Whiskey
Hlavná obilnina: americká hrdosť… teda vlastne kukurica (min. 51%)
Krajina pôvodu: USA
Odporúčame: večná klasika v limitovanej edícii – Jack Daniel’s
Tennessee whiskey je straight bourbon vyrobený v americkom state Tennessee. Ako sme už naznačili pri hlavných obilninách – príbeh vzniku názvu je zakotvený v túžbe sa odlíšiť. Výrobcom značiek ako napríklad Jack Daniel’s sa názov bourbon zdal málo výstižný nakoľko je Tennessee jediným typom whisky, ktorý je filtrovaný cez drevené uhlie. Okrem toho podlieha Tennessee whisky rovnakým pravidlám ako bourbon.
Rye
Hlavná obilnina: raž
Krajina: Kanada a USA
Odporúčame: 6-ročná pennsylvánska Rittenhouse Straight Rye
Najťažšie definovateľná whisky zo všetkých. V krajine javorových listov by musí byť vyrábaná z raže, ale nikdy nebol presne zadefinovaný pomer kukurice a raže (môže byť dokonca až 9:1). Jediným kanadským pravidlom je, že akcent raže musí vytvoriť chuť typickú pre kanadskú whisky – pravidlo je v tomto prípade na individuálnom výklade.
Americké rye je trochu exaktnejšie – raž musí tvoriť aspoň 51% z obilnej zmesi (zvyšok tvorí často jačmeň a kukurica)
Írska Whiskey
Hlavná obilnina: mix zŕn
Krajina pôvodu: Írsko
Odporúčame: odvážny krok známej značky Jameson Decontruction Mix
Írska whisky je akákoľvek whisky zrejúca minimálne tri roky v drevených sudoch v Írskej republike alebo Severnom Írsku (súčasť Veľkej Británie).
Pravidlá sú pravidlá, občas striktné a inokedy zas originálne. Vďačíme im za širokú paletu chutí vo svete whisky.
Na zdravie!
Zanechať komentár