Pečeň ochráni aj správna kombinácia byliniek

Slovenská republika patrí medzi krajiny s vysokou spotrebou alkoholu. Podľa štatistík pravidelne konzumuje alkohol až 90% mužov a viac ako 70 % žien. Pri nadmernom príjme alkoholu výrazne stúpa riziko vzniku zdravotných ťažkostí.

Samozrejme nie každý človek, ktorý si alkoholický drink dopraje častejšie než sporadicky, má poškodenú pečeň. Veď reakcie na choroby, úrazy, medikamenty či spomínaný alkohol sa u jednotlivcov líšia. Napriek tomu existuje vypočítané množstvo alkoholu, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou negatívne vplýva na pečeň. Príjem 80 gramov alkoholu denne, t.j. približne 0,7 litra vína, po dobu dvadsiatich rokov vyvoláva u mužov cirhózu pečene. U žien je to ešte o dve tretiny menej, teda niečo cez 2 dcl vína denne. Na druhej strane bolo dokázané, že pravidelný príjem alkoholu v malom množstve čiastočne chráni ľudský organizmus pred niektorými závažnými stavmi, napríklad srdcovým infarktom. Francúzska štúdia ukázala, že denná konzumácia 2 dcl vína u mužov a 1-1,5 dcl vína u žien má protektívny charakter.

Zásadné funkcie v organizme

Ochorenia pečene prebiehajú nepozorovane, zo začiatku bez vážnejších symptómov. O to viac by sme sa mali mať na pozore už pri náznaku prvých symptómov. Zdravá pečeň je z pohľadu kvality života kľúčová. Predstavuje totiž veľmi dôležitý orgán, ktorý má v rámci fungovania organizmu niekoľko dôležitých úloh. K tým najhlavnejším patria:

  • Odstraňovanie starých červených krviniek
  • Ukladanie glukózy, železa a podaktorých vitamínov
  • Odvádzanie škodlivín z tela
  • Detoxikácia organizmu a prečisťovanie krvi
  • Podpora tráviaceho systému produkciou žlče

Každodenné nástrahy

Anorexia, pitie alkoholu, poškodenie pečene v dôsledku rádioterapie, vírusové hepatitídy. To sú len niektoré z problémov, ktoré sa viac či menej podpisujú na stave nášho zdravia a fungovaní telesných orgánov. Predovšetkým užívanie liekov a konzumácia alkoholu dokážu našu pečeň riadne potrápiť. Voči nástrahám každodenného života sa ale dá účinne brániť, a to jednoduchšie, než by ste čakali. Jednou z možností, ako ich dopad na ľudský organizmus eliminovať či zmierniť, je užívanie výživových doplnkov určených práve pre správnu činnosť pečene. Okrem povzbudzujúcich účinkov na pečeň pomôžu prekonať nechutenstvo, regenerovať pečeňové bunky, detoxikovať telo od škodlivých látok z potravy, vzduchu, vody, no predstavujú aj tzv. doplnkovú liečbu pri medikácii porúch príjmu potravy.

Zázračná sila prírody

Ako podporný prostriedok pre optimálnu funkciu pečene možno siahnuť tiež po vybraných bylinkách. Medzi ne patrí Ľuľok čierny s ochranným účinkom na pečeň pri toxickom poškodení pečeňových buniek vplyvom liečiv a chemikálií, prípadne Kasia západná pôsobiaca ako pečeňové a zažívacie tonikum. Za zmienku rozhodne stojí Čakanka obyčajná, ktorá podporuje trávenie a pomáha zvyšovať vylučovanie žlče.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude uverejnená.