Rum – lahodný nápoj morských vlkov a pirátov, nesúci v sebe lahodnú chuť bielych pláži a tyrkysových vôd karibskej oblasti. Tento populárny nápoj je chutný sám o sebe, ale vďaka tropickej chuti sa stal vynikajúcou prísadou do nespočetného množstva koktejlov. Prečítajte si príbeh troch najpopulárnejších.
MAI TAI
Victor J. Bergeron sa považuje za otca tohto drinku, ktorý pripravil pre svojich priateľov v roku 1944 v jeho reštaurácii Trader Vic’s v Kalifornii. Názov dostal práve od Victorových priateľov, ktorý keď ho ochutnali povedali ″maita’i roa ae″ – čo v preklade znamená “veľmi dobré!” Victorov rival Don the Beachcomber, ktorý je zakladateľ tiki barov tvrdil, že práve on vymyslel tento drink ešte v roku 1933 vo svojom bare v Hollywoode. Jeho receptúra drinku je však viac komplexnejšia a chutí inak ako Mai Tai, ktorý všetci poznáme.
MOJITO
Kto by nepoznal mojito? Je to jeden z najpopulárnejších miešaných drinkov na Slovensku a hoci barmani niekedy gúľajú očami nad “originálnym” výberom, mojitu treba uznať, že chutí výborne. Ľahké a svieže vďaka kombinácii mäty a limetky vás už po niekoľkých drinkov rozkolísa podľa kubánskych tónov. A práve odtiaľ pochádza. Hoci, okolo pôvodu sú rôzne dohady. Od známej kubánskej reštaurácie, ktorá tvrdí, že receptúra uzrela svetlo vďaka nim, cez afroamerických otrokov, ktorý si zjednodušenou verziou spríjemňovali horúce večery (slovo “mojo” znamená kúzlo) až po indiánsky príbeh siahajúci do 16. storočia. Indiáni práve “koktejlom” pozostávajúcim z alkoholu z cukrovej trstiny, mäty a limetky vyliečili námorníkov zo skorbutu. Dnes už vieme, že námorníkov vyliečila predovšetkým limetková šťava, ale zážitok z mixu lahodných chutí mali určite skvelý.
ZOMBIE
U nás síce menej známy koktejl, no s o to väčším percentom alkoholu, keďže je v ňom viacero druhov rumu. Jedného dňa prišiel za barmanom Donnom Beachom v Hollywoode zákazník, ktorý sa sťažoval na veľkú opicu a bol nešťastný z pracovného stretnutia, ktoré v ten deň musel absolvovať. Donn mu pripravil tento vysoko alkoholický koktejl a opica sa zázrakom stratila. Zákazník sa vrátil ešte v ten deň s tvrdením, že meeting síce dopadol dobre, ale celý deň sa cítil ako zombie. Niet nad dobrú recenziu drinku, že?
Chcete sa aj vy cítiť zombie-fantasticky?
Ingrediencie:
15ml biely rum – odporúčame Diplomático Planas
30ml pomarančový džús
30ml ananásový džús
15ml Bols Apricot Brandy
1 ČL cukru
60ml svetlý rum
30ml tmavý rum – odporúčame panamský Abuelo Anejo 7Y
30ml šťava z limetky
Štipka mäty a škorice na ozdobu
Postup:
Zmiešajte všetky nealkoholické ingrediencie s ľadom a nalejte do pohára. Rum zľahka nalejte na vrch, nech sa pozvoľna zmiešava so spodnou časťou koktejlu. Ozdobte mätou a škoricou a podávajte opatrne s vedomým možného zombie efektu.
Zanechať komentár