Rum od A po Z

Rozhodli sme sa detailne pozrieť na rum – doslova od A po Z. Čaká na vás výber najdôležitejších slov zoradených podľa abecedy, ktoré nesmú chýbať v slovnej zásobe rumových znalcov.

A
age statement – doba dozrievania v drevenom sude. V prípade blendu sa v USA zaznamenáva vek najmladšej zložky

aguardiente – (španielsky) – doslovný preklad je “horiaca voda”, ktorá pomenováva silný, nevyzretý alkohol s cukrovej trstiny predovšetkým z Kolumbie alebo ďalších juhoamerických regiónov, teda rum

aldehyd – číra nestála tekutina získavaná oxidáciou z alkoholu pri destilácii. Práve aldehydy dodávajú rumu kvetinový a ovocný akcent

añejo – (španielsky) – zväčša tmavšie rumy, vyzreté a plné bohatej chuti. Nie je presne definované aký je minimálny vek rumu, aby bol označený ako añejo. Toto pomenovanie získava prevažne v prípadoch, keď zrie aspoň od štyroch rokov až po niekoľko desaťročí

B
babash – podomácky (a často nelegálne) vyrábaný rum

bagasse – (francúzsky) – vlaknité zvyšky stebiel cukrovej trstiny, ktoré už boli odšťavené. Tento nepotrebný “odpad” však nevyjde nazmar – dobre slúži na rozpálenie bojlera počas destilácie

beer – nie, nie je to pivo. V rumovom priemysle je to fermentovaná melasa

C
cachaça – brazílsky druh rumu z cukrovej trstiny, ktorý má menej ako 54%

chêne – (francúzsky) – dub. Práve v sudoch z dubového dreva rum najčastejšie dozrieva

copper still – medená destilovňa. Meď je vo všeobecnosti považovaná za najlepší materiál pri výrobe rumu vďaka jej chemickým reakciám počas fermentačného procesu

D
Demerara – tak ako rieky Eufrat a Tigris boli kolískou ľudstva, tak rieka Demerara v Guyane bola kolískou rumu. Oblasť v okolí Demerary bola jednou z prvých, kde sa začal destilovať rum z cukrovej trstiny

dock rum – “prístavný rum”, ktorý dozrieva v drevených sudoch na mori na lodiach alebo v skladoch v prístavisku. Kedysi všade prítomný rum, je v dnešných dňoch skôr rarita

E
esters – estery – chemické látky, ktoré vznikli počas fermentácie chemickou reakciou medzi alkoholom a kyselinami. V malom množstve sú prítomné aj v drevených sudoch, v ktorých dozrieva rum a dodávajú mu ovocnú príchuť

F
falernum – sladký nápoj z rumu, klinčekov a sirupu z cukrovej trstiny pochádzajúci z Barbadosu

fût – (francúzsky) – sud aj na rum, väčšinou menší ako 650 litrov

fût de chêne – (francúzsky) – dubový sud

G
guildive – (francúzsky) – rhum, francúzsky druh rumu

H
hogo – olejové škvrny plávajúce na povrchu nekvalitne, často ilegálne, destilovaného rumu

houillage – (francúzsky) – pravidelný rituál, keď sa raz za rok použije nový rum na doplnenie sudov, z ktorých si anjeli vybrali svoju daň. Viac o anjelskej dani si prečítate TU

I
imperial gallon – 4,546 litra

industriel – (francúzsky) – industriálny. Na výrobu Rhum industriel sa namiesto čerstvej šťavy z cukrovej trstiny používa melasa

L
liming – toto slovo používali v 18. storočí britskí námorníci. Leňošenie na ostrove, popíjanie rumu s kamarátmi a debatovanie o novinkách – presne to znamená liming.

M
millésime – (francúzsky) – vintage – archívny

molasses – hustá čierna tekutina, ktorá vzniká pri produkcii cukru z čerstvej šťavy z cukrovej trstiny.

O
overproof – fľaša destilátu, ktorá má viac ako 50% podielu alkoholu alebo v amerike “100 US proof”, čiže overproof

P
paille – (francúzsky) – rhum farby slamy, ktorý zrel menej ako tri roky

pimento dram – jamajský likér s rumovým základom

R
reserve – prívlastok označujúci niečo špeciálne, vyrobené v limitovanom množstve

rhum – (francúzsky) – francúzsky názov rumu, ktorý sa používal vo francúzsky hovoriacich kolóniách

rhum agricole – (francúzsky) – rhum vyrábaný z čerstvej šťavy z cukrovej trstiny

rhum industriel – (francúzsky) – rhum vyrábaný z melasy, opak rhum agricole

rhum vieux – rhum, ktorý dozrieval v sude, menšom ako 650 litrov, viac ako 3 roky

rum – alkohol destilovaný z fermentovaného cukru z cukrovej trstiny. Cukor môže byť vo forme čerstvej šťavy, trstinového sirupu alebo melasy

S
seconds – v poradí druhá a najlepšia “várka” vyrobená v jednom destilačnom procese. Prvá je len slabý predvar, druhú – zlatý stred – máme naliatu v pohároch a posledná je chvost na záver

still – destilovňa, v ktorej sa extrahuje a kondenzuje alkohol z fermentovaného cukru

strong – silný rum, ktorý má viac ako 50%

sucerie – (francúzsky) – cukrová továreň

T
tres vieux – (francúzsky) – veľmi starý rum, ktorý zrel viac ako desať rokov

V
vesou – (francúzsky) – šťava z cukrovej trstiny

W
wash – zmes vody, kvasiniek a melasy, ktorá sa fermentuje

wine – v rumovom priemysle je to fermentovaná šťava z cukrovej trstiny

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude uverejnená.