Ruská klasika ako ju nepoznáte: Vodku využijete aj pri príprave jedál.

Má to ale jeden háčik, zrejme dobre viete aké typy jedál pasujú k vínam, no pri tvrdšom alkohole možno (stále) váhate.  Nie je veru jedno, čo pri jeho popíjaní konzumujete. My sa dnes zameriame na vodku, ktorá si v gastronómii právom vyslúžila neoceniteľné miesto.

Čo vám napadne ako prvé pri slove vodka? Minimálne tretine našich čitateľov určite Rusko. Nikde inde totiž nenájdete toľko druhov tohto obľúbeného alkoholického nápoja. Dnes je vodka v celosvetovom meradle druhým najpredávanejším destilátom. Avšak, i z pohľadu gastronómie je veľmi zaujímavá, predovšetkým z troch dôvodov. Okrem toho, že napomáha lepšiemu tráveniu a dokonale „prepláchne“ ústa – čiže po dojedení vám umožní vychutnať si ďalší chod bez toho, aby ste cítili chuť predchádzajúceho, v jedlách zvýrazní aj tie najjemnejšie ingrediencie. No nie všetky pokrmy sa k nej hodia rovnako. S ktorými potravinami nikdy netrafíte vedľa?

Tieto jedlá sa k vodke hodia najviac

K vodke možno bez obáv servírovať bravčovú slaninu, teľacie mäso, jaternice, šunku, kaviár, losos i slané ryby. Na svoje si prídu aj vegetariáni. Ak čakáte návštevu, alebo sa na spoločenskej udalosti mienite blysnúť znalosťami tohto druhu, na tanier si naložte nakladané jablká, vyprážaný baklažán, huby, červenú repu, varené zemiaky, prípadne kyslú kapustu. Vyskúšať môžete tiež obľúbenú kombináciu ruského spisovateľa A. P. Čechova. Ten nedal dopustiť na vodku a nakladané uhorky. Až do svojej smrti tvrdil, že lepšie spojenie nikdy nik nevymyslí. Za zmienku stoja i vajíčka, krémové syry s celozrnným pečivom a prekvapivo slané pirohy.

Bloody Mary vás postaví na nohy

Asi najznámejším kokteilom s obsahom vodky je Bloody (Krvavá) Mary. Na jej namiešanie si pripravte: 10 cl paradajkového džúsu, soľ, korenie, pár kvapiek tabasca, worčestrovej omáčky a čistú vodku podľa chuti, obľúbená je napríklad Absolut vodka. Okrem toho, že kokteil skvele chutí, kým v ňom prevažuje paradajková šťava, pôsobí aj ako vzpruha po ťažkej noci. Možno ste netušili, že kulinárska mágia považuje Bloody Mary za obzvlášť účinné afrodiziakum pre pánov.

Nielen na pitie

Vodka ale našla uplatnenie aj v kuchyni. Je vhodná na nakladanie mäsa a často sa používa pri jeho flambovaní. Tepelnou úpravou sa väčšina alkoholu odparí a vďaka vodke dodáte jedlu celkom novú, nepoznanú chuť.

!!! Pri používaní vodky v kuchyni majte na pamäti, že: !!!

  • Na varenie sa používa výlučne vodka čistá, nikdy nie ochutená.
  • Väčšinou postačí pridať iba jednu polievkovú lyžicu.
  • Pokrm môžete vodkou aj podlievať, no prv ju musíte zriediť s vodou.

Malinový džem s vodkou

Ďalšou chutnou alternatívou, ako využiť vodku v kuchyni, je malinový džem. Ten sa výborne hodí na lievance i palacinky.

Budete potrebovať: 1 kg malín, 125 ml vodky a 1 kg želírovacieho cukru

Takýto je postup: Maliny očistite, umyte, zmiešajte s cukrom, prikryte a takto nechajte 24 hodín odstáť. Potom ich nasypte do hrnca, priveďte k varu a varte zhruba 4 minúty. Následne odstavte, pridajte vodku a hotový džem prelejte do sklenených pohárov, ktoré poriadne uzavrite.

Takto chutí najlepšie

Odborníci odporúčajú piť vodku chladenú, nie zmrazenú. Ak bola predtým zmrazená, údajne jej zaručene chýba špecifickú chuť a vôňa. Vodka by mala byť chladená na teplotu nula až päť, respektíve  sedem stupňov Celzia. Iba tak z nej konzument vyťaží maximálny pôžitok.

Doba skladovania vodky je 12 mesiacov. Pite ju malými dúškami zo sklenených pohárov určených na vodku. Pre pomerne vysoké percento alkoholu (40%) ju podaktorí experti označujú za prevenciu pred možnou otravou chemickými zlúčeninami v ovzduší. Aj v tomto smere ale platí: všetko s mierou. Pre tento účel postačí jeden shot vodky, čo je približne 35 ml. #pitesrozumom

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude uverejnená.