Čo sa týka čajov, existuje množstvo druhov i príchutí, preto nám čajové vrecúško tak ľahko nezovšednie. No pokiaľ hľadáte výdatnejšiu inšpiráciu pre toto ročné obdobie, čítajte ďalej.
Horúci jablkový cider: Teplo počas chladných večerov
Cider sa teší stúpajúcej popularite už aj v našich končinách. Patrí k vaším obľúbeným nápojom? Potom vyskúšajte tento horúci variant. Pripravte si 500 ml cideru, 3 ks badiánu, 3 klinčeky, 2 kusy celej škorice a na dochutenie jednu lyžica medu. Ako vyzerá samotná príprava? Ingrediencie dajte do hrnca a pridajte korenie. Spolu nechajte zhruba 4 minúty prevariť, nech koreniny pustia do cideru arómu a účinné látky. Ak uprednostňujete sladšie verzie nápojov, na záver ho dochuťte medom.
Zázvor: Klasika, ktorá nesklame
Iba v máloktorej potravine sa ukrýva taká liečivá sila ako v zázvore. Vďaka cenným látkam a živinám je ideálnym pomocníkom pri angíne, chrípkach, nádche aj horúčkach. Zázvorový čaj pripravíte jednoducho. Do jednej čajovej kanvice nápoja si pripravte: 1,5 litra vody, 4 cm koreňa čerstvého zázvoru, citrónovú šťavu, med podľa chuti a škoricu na dochutenie. Zázvor ošúpte, nastrúhajte alebo pokrájajte na malé kúsky. Vložte ich do sitka na čaj, zalejte vriacou vodou a lúhujte. Sitko vyberte, čaj dochuťte medom, citrónovou šťavou a pre zvýraznenie chuti škoricou.
Medovina: Zahreje telo a lieči
Medovina je chutná a v primeranom množstve (1 až 2 dcl denne) aj zdravá. Pomáha pri trávení a pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém človeka. Vezmite si 1,5 kg medu – čím kvalitnejší med zvolíte, tým silnejšie účinky nápoja dosiahnete, 2 ks citrónu, 4 litre vody, kvasinky, 2 kyslejšie jablká a bylinky podľa chuti. Med pridajte do vody, zohrejte ju a zmes miešajte, kým sa med rozpustí. Odšťavte citróny, s pokrájanými jablkami a kvasinkami šťavu pridajte do horúcej vody. Vychladnutú zmes prelejte do demižóna a pridajte bylinky (ideálne zázvor alebo muškátový oriešok.) Takto nádobu odložte na teplé miesto a nechajte kvasiť šesť až osem týždňov pri teplote 25-30°C. Potom medovinu preceďte, nechajte odstáť ďalších šesť až osem týždňov, ale už pri teplote nižšej ako v prvej fáze kvasenia. Hotovú medovinu prelejte do fliaš. Výborne chutí teplá (pri teplote 60-65°C), ale i studenšia (vychladenú pite pri teplote 15-20°C).
Horúci Rooibos s rumom: Zbraň proti stresu
Po náročnom dni vás ukľudní horúci Rooibos, do ktorého si pridajte rum. Čaj možno dochutiť klinčekmi alebo obľúbenou škoricou. Čaj Rooibos neobsahuje kofeín, no telu i tak dodá poriadnu dávku energie. Sypaný čaj Rooibos nechajte lúhovať tri až päť minút, rum doň primiešajte až keď sitko s čajom vyberiete.
Brusnicovo-zázvorový čaj: Zdravie v pohári
Pre zvýšenie imunity a ochranu močových ciest je brusnicovo-zázvorový čaj tou správnou voľbou. Nechajte zovrieť 700 ml brusnicového nektáru a dajte doň na päť minút vylúhovať nastrúhaný zázvor. Keďže zázvor má štipľavú / horkastú chuť, o výslednom množstve si rozhodnite sami. Potom do nápoja prisypte sypaný čaj Earl Grey, tri lyžice cukru a nechajte štyri až päť minút lúhovať. S precedeným čajom zmiešajte vylisované pomaranče a nakrájaný citrón podávajte ako prílohu.
Horúce banánové smoothie: Pre chvíle pohody
Ponuku jesenných nápojov uzavrieme horúcim banánovým smoothie. Banány obsahujú tryptofán a vitamín B6 – v organizme človeka stimulujú tvorbu serotonínu. Potrebujete jeden pohár horúcej vody, zrelý banán, 2 až 3 kusy datlí, pol čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu, zázvor, štvrť čajovej lyžičky škorice a zopár nasekaných vlašských orechov. Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri. Nápoj je sýty, preto ním môžete nahradiť jedno jedlo denne.
Zanechať komentár