Oceneniami ovenčený rodák z Tatier oslavuje tento rok svoje 15. narodeniny, jeho príbeh z lona Tatier však začal ešte oveľa skôr. Poďme si teda prezrieť zaujímavosti o Tatratea.
Čas beží, predovšetkým keď si ho viete správne vychutnať. Poznali to už slovenskí horali, ktorý si popri obľúbenej borovičke varili aj čajovú medicínku. Medom sladený nápoj z macerovaných byliniek, čaju a silného destilátu mal po stáročia mnoho tvárí.
Začiatky
Pred 15 rokmi v roku 2003 uzrel Tatranský čaj svetlo sveta v podobe akej ju poznáte až do dnes. Vtedy kežmarská spoločnosť Karloff po precíznom ladení legendami opradeného receptu na čajový likér spod Tatier, dosiahla ten správny pomer ingrediencií. Prelomovým rokom bol rok 2009, kedy sa jedinečnosť čajového likéru odzrkadlila aj v unikátnom dizajne fľaše inšpirovaným termoskou a globálnom názve Tatratea. Nová, už medzinárodná, legenda sa mohla zrodiť.
Zloženie z lona tatranskej prírody
Jedinečné zloženie stojí na troch základných pilieroch z prírodných surovín:
Základom je kvalitný čierny čaj zo severovýchodnej časti Indie – Assam, ktorý sa dôkladne maceruje v studenom alkohole. Druhým pilierom sú hobliny z posvätného stromu Slovanov – dubu, ktoré zanechávajú svoju typickú stopu v chuti likéru. Nemenej dôležitá je tajná zmes bylín pozostávajúca z mäty, ľubovníka bodkovaného, klinčekov, medovky a ďalších. Všetky ingrediencie sa macerujú v prírodnom liehu po dobu 6 týždňov. Nasleduje prvá filtrácia a pridanie zmesy ovocných destilátov a extraktov. Vzniknutý medziprodukt zreje 8 týždňov, počas ktorých sa jednotlivé chute medzi sebou lahodne miešajú a dozrievajú. Pred poslednou fázou výroby nastáva ešte mechanická filtrácia. V predposlednej fáze sa vytvorený koncentrát nariedi na požadovanú stupňovitosť pomocou krištáľovo čistej tatranskej vody a dosladí pomocou cukrového sirupu. Výsledný poklad ešte zrie 6 týždňov pred po uzavretím do fliaš.
Varianty:
Pestrofarebnosť fliaš dokazuje, že za vyše desaťročie sa vyvinuli aj nové zaujímavé druhy. Medzi farebný základ patria:
- Biely Tatratea 22% – najjemnejší “čaj” z Tatratea rodiny dominuje lahodnou chuťou kokosu v kombinácii bieleho čaju
- Zelený Tatratea 32% – milovníkov citrusov osloví chuť citróna a limitky v kombinácii s vôňou mäty a citrónovej trávy
- Oranžový Tatratea 42% – vás okúzli broskyňovou chuťou leta
- Čierny Tatratea 52% – vlajková loď, v ktorej dominuje chuť čierneho čaju a legendárna tajná zmes byliniek
- Tmavofialový Tatratea 62% – iskrivo fialová fľaša odzrkadľuje rovnako farebné lesné plody ukryté v tejto receptúru.
- Strieborný Tatratea 72% – najsilnejšiemu z radu na ostrosti pomáha nielen vysoký pomer alkoholu ale aj nižší pomer cukru.
Základ ešte doplnil Bitter (bez cukru, sladený extraktmi z hrozienok, fíg a stévie), Tatratea 67% (obohatený o sladkú hrušku, kyslasté jabĺčko a pikantný zázvor, škoricu a vanilku, doplnenú o sladký karamel), Rosehip and Sea Buckthorn (sladkokyslá chuť šípky a rakytníka), Tatratea Flower (až 21 rôznych kvetov), Herbal Tea (kombinácia hrozienok, fíg a stévie) a Hibiscus & Red Tea (prírodné antioxidanty v podobe červeného čaju a ibišteka).
Ako si najlepšie Tatratea vychutnáte?
Tak ako kedysi bolo mnoho receptov, tak aj teraz existuje niekoľko variant ako si vychutnať tatranský čaj. Odporúčame podávať ľadovo vychladené, mierne rozriedené s kockou ľadu, zaliata horúcou vodou ako správny čaj, či v koktejli. Jedno je však jasné – zamilovať sa je jednoduché.
Viac zaujímavostí z nášho blogu nájdete TU.
Zanechať komentár