V hlavnej úlohe whisky. Tieto sladké pochúťky si zamilujete

Whisky nepatrí iba do pohára. Tu je dôkaz.

Piškóta s datľami a whisky omáčkou

Budeme potrebovať:

  • Čierny čaj 2,5 dcl (no nie príliš silný)
  • Datle 200 gramov, sušené, vykôstkované
  • Pšeničná hladká múka 175 gramov
  • Trstinový cukor 175 gramov
  • Maslo 80 gramov
  • Vajíčka 2 kusy
  • Nasekané vlašské orechy 2 lyžice
  • Kypriaci prášok do pečiva 1 lyžička
  • Jedlá sóda 1,5 lyžičky
  • Maslo na vymastenie plechu

Na prípravu omáčky si pripravte:

  • Smotana na varenie 2 dcl
  • Trstinový cukor 125 gramov
  • Maslo 100 gramov
  • Whisky

Takýto je postup:

Nahrubo nasekané datle nasypeme do hrnca, zalejeme čajom, privedieme do varu a povaríme 3 – 4 minúty, aby zmäkli. Potom do zmesi vmiešame jedlú sódu a varenie stopneme. V miske za pomoci elektrického šľahača vymiešame zmäknuté maslo s cukrom do peny. Postupne do nej zašľaháme vajce, múku a prášok do pečiva, nakoniec pridáme datľovú zmes a orechy. Cesto naplníme do vymastenej štvorcovej formy o strane asi 23 cm (alebo pekáča s rozmermi 15 x 35 cm), vložíme do rúry vyhriatej na 170 ° C a pečieme 30 – 35 minút, až bude povrch na dotyk pevný.

Medzitým pripravíme omáčku. V kastróliku zohrejeme cukor, maslo a smotanu, až sa cukor rozpustí. Omáčku povaríme za stáleho miešania pár minút, aby získala pekný karamelový odtieň. Odstavíme ju z ohňa a vmiešame do nej pripravenú whisky. Upečenú piškótu prelejeme polovicou omáčky a vrátime ešte na 2 minúty do rúry, nech sa omáčka vsiakne. Potom dáme dobrotu vychladnúť, vyberieme z formy, nakrájame na štvorčeky a prelejeme zvyšnou omáčkou.

Hrudky z írskej whisky

Budeme potrebovať:

  • Múka pšeničná hladká 240 gramov
  • Maslo 120 gramov
  • Cukor 120 gramov
  • Vajca 2 menšie kusy
  • Drvené mandle 40 gramov
  • Hrozienka 30 gramov
  • Írska whisky 0,4 dcl
  • Troška citrónovej kôry
  • Štipka soli
  • Biela čokoládová pena na ozdobenie

Takýto je postup:

Cukor vyšľaháme v mise so zmäknutým maslom do peny, primiešame vajcia, whisky a soľ. Pridáme jemne nakrájané hrozienka, mandle, citrónovú kôru a na záver vmiešame múku. Vypracujeme pevné cesto, z ktorého vytvoríme valček s priemerom asi 3 cm, zabalíme do fólie a necháme chvíľku odležať.

Potom ho nakrájame na plátky hrubé 2 cm, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme dozlata v rúre vyhriatej na 170 ° C. Hrudky zložíme z plechu a dáme bokom vychladnúť. Na záver ozdobíme rozohriatou bielou polevou a necháme zaschnúť.

Čokoládové šišky

Budeme potrebovať:

  • Múka pšeničná hladká 80 gramov
  • Vajcia 1 kus
  • Cmar 0,4 dcl
  • Štipka soli
  • Olej na vyprážanie
  • Práškový cukor na posypanie

Na náplň:

  • Horká čokoláda 60 gramov
  • Celozrnné sušienky 40 gramov
  • Whisky 2 lyžice
  • Smotana na šľahanie 1 lyžica

Takýto je postup:

Čokoládu rozlámeme na kúsky a rozpustíme v miske vnorenej do horúceho vodného kúpeľa. Vmiešame smotanu na šľahanie, pridáme whisky s rozdrvenými sušienkami, premiešame a hmotu necháme stuhnúť v chladničke. V miske rozmiešame múku s cmarom a žĺtkom dohladka. Z bielka so štipkou soli ušľaháme nie príliš tuhý sneh a vmiešame do základu cestíčka.

Stuhnutú náplň rozdelíme na 10 kúskov a rozvaľkáme na silnejšie valčeky. Každý napichneme na špajľu, namočíme v cestíčku, ponoríme do rozpáleného oleja a osmažíme. Pred servírovaním šišky podľa chuti pocukrujeme.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude uverejnená.